فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 6 (پیاپی 75، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ابراهیم داروغه زاده، رضا پورحسین* صفحات 1-6

    سازگاری با بیماری های مزمن، راهبرد اساسی برای رضایت بیماران از زندگی فردی و اجتماعی، و نیز برای ارتقا سطح عملکرد و کارآمدی آنها به همراه ابتلا به بیماری های مزمن می باشد. بیماری های مزمن علاوه بر ایجاد اختلالات بیولوژیک، مشکلات و اختلالات روانی را برای بیماران به وجود می آورد، به طوری که تاب آوری آنها را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.  کاهش تاب آوری باعث می شود علاوه بر احساس رنج جسمانی، همواره یک رنج روانی را نیز تجربه نمایند.  سازگاری با بیماریهای مزمن، پیامدهای نابهنجار روانی را کاهش داده و رضایت از زندگی را در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن افزایش می دهد. اضطراب، استرس و افسردگی ناشی از بیماریهای مزمن در شرایط شیوع جهانی کرونا، به دلیل ترسناک و مرموز بودن ویروس، و میزان مرگ و میر بالای آن، به اضطراب ناشی از بیماری مزمن، اضافه شده است. لذا برای سازگاری با بیماریهای مزمن در شرایط پاندمی، کوشش بیشتری لازم است و ضرورت دارد که در پروتکل های سنتی تجدید نظر شده و با شرایط کنونی، منطبق شوند. از بین عواملی که درکاهش پیامدهای روانی ابتلا به بیماریهای مزمن، موثر هستند، معنویت نقش پر اهمیتی دارد که دراین مقاله توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، معنویت، سازگاری، کووید 19
  • آزاده ثامنی توسروندانی، سجاد رضائی* صفحات 7-22

    اگرچه انجام واکسیناسیون یکی از راه های پایان پاندمی بیماری کووید-19 قلمداد می شود، با وجود این بسیاری از افرادی که دسترسی به واکسن دارند از دریافت آن خودداری می کنند. هدف پژوهش حاضر واکاوی دلایل افرادی بود که علی رغم در دسترس بودن واکسن کووید-19 از دریافت آن خودداری می کردند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش کیفی پدیدارشناسی توصیفی است و در سال 1400 انجام شد. جامعه پژوهش را کلیه ایرانیان 18 تا 55 ساله ساکن ایران تشکیل دادند که تا زمان شروع پژوهش هیچ نوع واکسنی برای بیماری کووید-19 دریافت نکرده بودند. از میان آن ها 35 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. ابزار این پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش تحلیل داده ها روش هفت مرحله ای کلایزی بود. یافته ها شامل 26 کد اولیه، 12 خوشه و سرانجام 6 مضمون اصلی بودند که مضامین اصلی شامل «ابهام»، «ناکارایی»، «بی اعتمادی»، «تبلیغات»، «ترس» و «بی نیازی» می باشند. ممکن است بتوان نتیجه گیری کرد که سیاست گذاری بهداشتی حول این مضامین در رسانه های جمعی و آموزش مداوم مردم با تکیه بر ابهام زدایی، اعتمادزایی و ایجاد اطمینان خاطر برای اجتناب کنندگان از تزریق واکسن، می تواند منجر به کاهش فرار و اجتناب از دریافت واکسن و بهبود ایمنی جمعی شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، واکسن گریزی، تزریق واکسن، جامعه ایرانی، پدیدارشناسی
  • قادر نعیمی، حسین قمری کیوی*، اسماعیل صدری دمیرچی، علی شیخ الاسلامی صفحات 23-32

    هدف پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتبار یابی مقیاس آسیب های انتخاب رشته ورود به دانشگاه بود. روش پژوهش مورد استفاده در این مطالعه روش آمیخته و جامعه آماری نیز دانشجویان ورودی دانشگاه تبریز و  دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. در بخش کیفی نمونه ای به حجم 24 نفر از دانشجویان گروه های علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه و گروه علوم پزشکی به شیوه هدفمند انتخاب شد و مورد مصاحبه قرار گرفتند. در ادامه و در بخش کمی این مطالعه و بررسی اولیه 188دانشجو و اجرای نهایی 375 دانشجو از گروه های آموزشی بصورت نمونه گیری خوشه ای طبقه ای متناسب انتخاب شدند. نتایج حاصل از اعتبارسنجی به شیوه همسانی درونی براساس آلفای کرونباخ83/0 به دست آمد. بررسی های مربوط به روایی محتوا، پیش بین و سازه مقیاس آسیب های فرایند انتخاب رشته ورود به دانشگاه نشان موید روایی مقیاس مذکور بود. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که آسیب های فرایند انتخاب رشته تحصیلی ورود به دانشگاه از سه عامل اصلی: آسیب های فردی، آسیب های اجتماعی و آسیب های ساختاری و مدیریتی تشکیل شده است. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که فرم 19گویه ای مقیاس آسیب های فرایند انتخاب رشته ورود به دانشگاه در دانشجویان ایرانی از روایی و پایایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آسیب های فردی، آسیب های اجتماعی، آسیب های ساختاری، انتخاب رشته، ورود به دانشگاه
  • پیام سرابی*، اعظم ایمانی زاد، وحید الهیاری، فردین پرویزی صفحات 33-48

    هدف از پژوهش حاضر، در راستای واکاوی علل زمینه ساز و پیامدهای روابط فرازناشویی (خیانت زناشویی) از دیدگاه جوانان متاهل شهر کرمانشاه بود. روش پژوهش از رویکرد روش شناختی کیفی، با استفاده از روش نظریه زمینه ای انجام شد. جامعه آماری تمامی جوانان متاهل درگیر روابط فرازناشویی شهر کرمانشاه در سال 1398 بود. براساس روش نمونه گیری نظری، 22 نفر (11 مرد و 11 زن)، با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته در پژوهش شرکت نمودند. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که دو مقوله هسته ای در حوزه های مسایل فردی و میان فردی، و مسایل جامعه، به عنوان عوامل زمینه ساز به دست آمد. در حوزه مسایل فردی و میان فردی؛ فردگرایی، مسایل گذشته، ضعف اخلاقی و دینی، عدم رفع نیاز جنسی، عدم رفع نیازهای عاطفی و روانی، خشونت کلامی، جسمی و جنسی، و نبود نظارت بر زندگی تاثیرگذار بوده است. در حوزه مسایل جامعه؛ مسایل محیطی، اجتماعی و سیاسی، فقر و مشکلات اقتصادی، اعتیاد، و جنگ رسانه ای اثرگذار بود. در مجموع، یافته های این مطالعه نشان داد که برآورده نشدن نیازهای جنسی و عاطفی، فقر و مشکلات اقتصادی، به همراه اعتیاد از اصلی ترین علل خیانت از دیدگاه زنان و مردان به شمار می رفت. از پیامدهای روابط فرازناشویی می توان به مشکلات بین فردی بین زوج ها، کاهش عمکرد شخصی، انزوای اجنماعی، اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، اضطراب، خودکشی و قتل اشاره کرد. پژوهشگران و سیاست گذاران حوزه ازدواج و خانواده می توانند از طریق رفع علل گرایش زوج ها به روابط فرازناشویی و تقویت عوامل بازدارنده و محیط کارکردی شان، احتمال گرایش به روابط فرازناشویی کاهش داده و زمینه ثبات سیستم زوجی و نهاد خانواده را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، خیانت زناشویی، ازدواج، جوانان، نظریه ی زمینه ای
  • صدیقه حیدری* صفحات 49-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل روانشناختی موثر بر فرهنگ و آگاهی امنیت سایبری در دوره شیوع کووید-19 به روش کیفی و از نوع تحلیل مضمون انجام شد. داده های پژوهش از اسناد بالادستی که شامل کلیه مقالات معتبر منتشر شده در سال های 2020 الی 2022 در داخل و خارج کشور بوده است، با 4 کلیدواژه (فرهنگ، آگاهی، امنیت سایبری، عوامل روانشناختی) در پایگاه های سیویلیکا، نورمگز، مگ ایران، گوگل اسکولار، ساینس دایرکت جمع آوری و در چارچوب نرم افزار MAXQDA مورد بررسی قرار گرفته است. معیار ورود مقالات به پژوهش، محتوی قابل اجرا برای سوال پژوهش و مطالعات مربوط به متغیر هدف و معیارهای خروج خلاصه مقالات، فصل های کتاب، گزارش های کوتاه و عدم دسترسی به متن کامل مقاله بوده است. سنجش روایی با استفاده از روایی محتوی و برآورد پایایی داده ها با استفاده از روش هولستی انجام شد. یافته ها نشان داد از مجموع 44 مضمون شناسایی شده از کدگذاری اسناد و متون بالادستی، 6 مضمون فرعی (روانشناختی، رفتاری، خانوادگی-اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و فنی)، تشکیل شد. براساس یافته ها، در بین کلیه مضمون های فرعی شناسایی شده، بیشترین مضمون ها مرتبط با مضمون روانشناختی بوده (16 مضمون) که در آن مضمون های خودکارآمدی، دلبستگی، استرس عاطفی، هیجانات، افکار و باورها، نگرش، انگیزش، ویژگی های شخصیتی و سلامت روان مضامینی بودند که دارای اهمیت ویژه ای هستند.

    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، کووید-19، فرهنگ و آگاهی، امنیت سایبری، تحلیل مضمون
  • منوچهر رضائی*، صدیقه احمدی صفحات 61-78

    افراد با استفاده از سازوکارهای مختلف می توانند با یکدیگر صمیمی شوند اما یکی از کلیدی ترین این عوامل، پاسخگویی ادراک شده همسر (PPR) است. ازآنجاکه ادبیات پژوهشی غنی در مورد این سازه در کشور وجود نداشت، هدف مطالعه حاضر روشن ساختن مفهوم پاسخگویی ادراک شده همسر، عناصر سازنده آن، نحوه اثرگذاری این سازه، تاثیرات قابل توجه این سازه بر حوزه های مختلف زندگی افراد و پیامدهای مثبت وجود آن در روابط و پیامدهای منفی فقدان آن در تعاملات انسان ها بود. این مطالعه، مروری نظام مند در بین اکثر منابع علمی مرتبط با این سازه در پایگاه داده های علمی  بود. منابع مرتبط از سال 1992 تا سال 2022 از  پایگاه های داده گوگل اسکالر، پابمد، اسکوپوس، ساینس دایرکت، سیج، وایلی، اشپرینگر، تیلور و فرانسیس و شبکه اجتماعی- علمی ریسرچ گیت  دانلود گردیدند و آن دسته از منابعی که منطبق با ملاک های پژوهش (منابعی که دربردارنده نقش خنثی کنندگی پاسخگویی ادراک شده همسر بودند و هم چنین کلید واژه های PPR و صمیمیت را شامل می شدند) بودند وارد مطالعه شده (57 مطالعه) و منابع نامرتبط (84 مطالعه) کنار گذاشته شدند (درمجموع 141 مطالعه). یافته های پژوهش های مختلف دلالت بر این دارند که پاسخگویی ادراک شده همسر از طریق خنثی کردن پیامدهای منفی و افزایش هیجانات، عواطف مثبت و نگرش سازنده افراد نسبت به یکدیگر  در تعاملات، همواره مهم ترین پیش بین صمیمیت و رضایت در روابط بوده است. در نتیجه، PPR خوشبختی و بهزیستی افراد را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پاسخگویی ادراک شده همسر، نقش بازدارندگی، صمیمیت، مطالعه مروری
  • علیرضا تقی پناهی*، رضا مرتضائی، زینب ساوند صفحات 79-90

    سنگ بنای انسانیت چیست و انکار خصایص انسانی که تحت عنوان انسانیت زدایی مفهوم می گردد به چه معناست؟ پژوهش حاضر به منظور دستیابی به تعریفی جامع از مفهوم انسانیت و انسانیت زدایی به مرور نظریات اخیری که این مفاهیم، بن مایه های اصلی آن ها را تشکیل می دهد، می پردازد. مطالعات انجام شده که درصدد یکپارچه سازی آراء موجود در خصوص این مفاهیم بوده اند، انسانیت را متشکل از وجوهی دوگانه که برخی از آن ها منحصر به انسان و برخی دیگر به ماهیت انسان بودن تعلق دارند، تقسیم می کنند. متعاقب این مفهوم پردازی از انسانیت، انکار هر یک از وجوه و یا هر دو وجه، نمودهای مختلف انسانیت زدایی را پدید می آورد. انسانیت زدایی پیامدهایی شایع و درعین حال وخیمی همچون کاهش رفتار جامعه پسندانه، همدلی جانبدارانه، افزایش رفتار ضداجتماعی و نقض حقوق اخلاقی افراد و گروه های انسانیت زدایی شده را به همراه دارد؛ که بر ضرورت توجه بیشتر به راهکارهای پیشگیری کننده و تعدیل کننده این پدیده و پیامدهایش اشاره دارد. در همین راستا، مطالعات راهکارهایی همچون افزایش تماس اجتماعی و ایجاد هویت مشترک ورای سوگیری های مرسوم را پیشنهاد کرده اند.

    کلیدواژگان: انسانیت، انسانیت زدایی، انسایت کاهی، تماس اجتماعی، هویت مشترک
  • ویدا دهناد*، طاهره گلستانی بخت صفحات 91-102

    ترغیب، بطور کلی، فرایندی است که در آن عاملی با ارایه پیام و یا  بکاربردن برخی فرایندها و راهبردهای شناختی هدف گرا سعی می کند رفتارها یا نگرش های دیگران در مسیله ای خاص را تغییر دهد. مقاله حاضر، با رویکردی کیفی، روشن ساختن این فرایندهای شناختی را اساس مطالعه خود قرار داد. برای این منظور، ابتدا، پیشینه مختصری از قدیمی ترین نظریه ترغیب از دیدگاه ارسطو، همچنین، طبقه بندی های مکس وبر از کنش های اجتماعی در علوم اجتماعی نوین ارایه شد. سپس، برای تشریح ساز وکارهای ترغیب، چهار مدل معروف با توضیح مختصری از شباهت ها و تفاوت هایشان ارایه گردید. این چهار مدل به ترتیب عبارتند از مدل سازنده گرای سیالدینی، مدل های بسط-احتمال و گمانه زنی-نظام دار که عمدتا  از نوع پردازش دوگانه هستند و نهایتا مدل کل نگر دانش ترغیب. علاوه بر آن، شرحی از ابزارهای گفتمانی ترغیب نظیر طرح واره های متنی و ژانرها به همراه اهداف اجتماعی-شناختی خاصی که در اجتماع های گفتمانی دنبال می کنند ارایه شد. در پایان، خلاء مدل های بومی ترغیب سازگار با مولفه های عاطفی شناختی گروه های فرهنگی جامعه ایرانی و ضرورت پژوهش میدانی در این مورد به محققین آینده گوشزد گردید.

    کلیدواژگان: ساز و کار شناختی، ترغیب، طرح واره، مدل های پردازش دوگانه
  • سارگل ابراهیمی، کیومرث فرحبخش*، ابراهیم نعیمی صفحات 103-116

    برقراری ارتباط با جنس مخالف بخش مهمی از زندگی انسان ها، به ویژه جوانان است؛ که عوامل متعددی از جمله تربیت جنسی، در میزان گرایش یا عدم گرایش به این گونه روابط تاثیرگذار هستند. هدف از این پژوهش، بررسی تربیت جنسی در دختران دارای روابط قبل از ازدواج بود. جامعه پژوهش دختران جوان ساکن در تهران بودند که تجربه روابط قبل از ازدواج با جنس مخالف (اعم از جنسی، عاطفی و یا عاطفی-جنسی) را داشتند. نمونه ها شامل 12 دانشجوی دختر در گروه سنی 22-28 و ساکن تهران در سال 1398-1400 و دارای چنین روابطی بودند و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. نتایج به شناسایی 2 مقوله اصلی، 7 مقوله فرعی و 20 مفهوم اولیه منجر شد. دو مقوله اصلی عبارتند از: عملکرد و نگرش خانواده در رابطه با تربیت جنسی و منابع اطلاعاتی اجتماعی- فرهنگی در رابطه با تربیت جنسی. پژوهش حاضر نشان داد عدم تربیت جنسی مناسب، چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم، افراد را به سمت برقراری رابطه با جنس مخالف در قبل از ازدواج سوق می دهد؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مراکزی چون مهد کودک، مدارس و سرای محله ها جلساتی مبتنی بر ارایه تربیت جنسی به والدین و مربیان آموزشی صورت گیرد و شیوه های آموزشی مناسب و ارتقاء دهنده ای به آن ها اعمال گردد. همچنین، توصیه می‎شود به منظور جلوگیری از شیوع روزافزون روابط قبل از ازدواج، دانشگاه ها، خانواده‎ها، مسیولین و برنامه‎ریزان فرهنگی از برنامه‎های پیشگیرانه در این راستا استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، دختران، روابط با جنس مخالف، روابط قبل از ازدواج، روش کیفی
  • اسماعیل ناصری* صفحات 117-126

    سوء مصرف مواد یکی از چالش های پیش روی پسران نوجوان است. هدف از این پژوهش، بررسی عوامل خطر و محافظت کننده همبسته با مصرف مواد در پسران نوجوان ایرانی بود. داده ها با استفاده از روش مرور نظام مند در چهار پایگاه داده ای سیویلکا، نورمگز، پایگاه اطلاعات علمی (SID)، و پایگاه اطلاعات علمی ایران مورد جستجو قرار گرفتند و 246 مدرک یافت شد. بیست مطالعه فارسی که با روش همبستگی عوامل خطر و محافظت کننده فردی، خانوادگی، اجتماعی و زیستی مرتبط با مصرف مواد روان گردان در پسران نوجوان را در بیست سال گذشته در جامعه ایرانی مورد بررسی قرار داده بودند واجد معیارهای شمول این پژوهش بودند. 20 متغیر به عنوان عوامل خطر و 26 متغیر به عنوان عوامل حفاظت کننده از مصرف مواد شناسایی و گروه بندی شدند. در بین متغیرهای شناسایی شده، 4 متغیر، همبستگی قوی، 35 متغیر همبستگی متوسط و 7 متغیر همبستگی ضعیف با متغیر ملاک مصرف مواد داشتند. در بین عوامل خطر، خودبیگانگی تحصیلی، هیجان خواهی و هیجان های منفی و در بین عوامل محافظت کننده، رفتار جامعه پسند، تاب آوری و کارکرد خانواده بالاترین همبستگی را با متغیر ملاک مصرف مواد داشتند. تحلیل یافته ها نشان دادند فراوانی و شدت تجارب هیجانی، بویژه هیجانات منفی مثل غم و خشم و راهبردهای تنظیم آنها همبستگی قوی با متغیر ملاک مصرف مواد در پسران نوجوان ایرانی دارند.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، پسران نوجوان، مرور نظام مند، عوامل خطر، عوامل محافظت کننده
  • زینب رضایی*، سید امیر امین یزدی صفحات 127-138

    رابطه مادر-کودک یکی از عوامل موثر بر تحول روانشناختی کودکان است. بسیاری از توانایی‎های انسان همچون تفکر، زبان، خودآگاهی و غیره از دل اولین رابطه انسانی که کودک در آن درگیر است، حاصل می‎شود. هدف این پژوهش طراحی الگوی مفهومی رابطه مادر-کودک بر اساس تجارب بی‎واسطه‎ی مادران، در قالب یک رویکرد عمیق بود. پژوهش حاضر از نوع کیفی و نظریه‎ی زمینه‎ای بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی مادران دارای فرزند دختر 10 الی 11 سال در ناحیه تبادکان شهر مشهد در سال تحصیلی 1400-1401 تشکیل دادند. مشارکت کنندگان در پژوهش30 نفر از مادران بودند که به روش نمونه‎گیری نظری انتخاب شدند. برای جمع‎آوری اطلاعات از ابزارصاحبه نیمه‎ساختار‎یافته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‎ها مطابق با الگوی سیستماتیک استراوس کوربین صورت گرفت و در مجموع 112 مفهوم شناسایی شد که در 14 مضمون فرعی و 5 مضمون اصلی تنظیم شدند. نتایج مطابق الگوی پارادایم مورد نظر در حیطه‎های زمینه‎ای و محیطی، میانجی، راهبرد و پیامد جای گرفتند. یافته‎ها نشان داد که عواملی چون خودآگاهی مادر، والدگری ذهن آگاهانه و توانایی تنظیم هیجانی، می‎توانند به عنوان راهبردهای موثر بر توانمندسازی مادر برای بهبود بخشیدن به رابطه با کودک خویش استفاده شوند. عوامل زمینه‎ای و محیطی موثر بر کیفیت ارتباط همچون داشتن الگوی مناسب و پایگاه اجتماعی-اقتصادی نیز جزو پیش‎نیاز‎هایی هستند که می‎توانند کیفیت رابطه را تحت تاثیر خود قرار دهند. راهبردهای پیشنهادی در این مطالعه موجبات دستیابی به رابطه‎ای حسنه که اساس روابط بعدی کودک در اجتماع هست را فراهم می‎سازد که خود سرمایه‎ای بلندمدت است. برنامه‎ریزی و اهتمام به منظور توانمندسازی والدین به خصوص مادران، در راستای بهبود این رابطه اساسی می‎تواند مورد توجه دست‎اندرکاران امر تعلیم و تربیت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رابطه مادر-کودک، توانمندسازی، نظریه داده بنیاد
  • فرخ رو جلیلی*، مرضیه ظفرنژاد، فاطمه خسروی صفحات 153-164

    در نیم قرن اخیر تغییرات بنیادی در شکل و ویژگی های خانواده، انتقال خانواده گسترده به هسته ای و به تبع آن کاهش سطح زادوولد و افزایش تمایل به تک فرزندی اوری در ایران امری محسوس است. پژوهش حاضر با هدف کاوش و بررسی ابعاد فردی و بین فردی زندگی یک تک فرزند با توجه به روایت های او از زندگی اش انجام شد. روش انجام این پژوهش، کیفی از نوع روایت پژوهی است. ابزار گرداوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تحلیل روایت بر اساس روش کدگذاری  استراوس و کوربین بود. نتایج نشان داد: دوسوگرایی در تعاملات خانوادگی (ارتباط محافظتی و وابستگی-تنهایی)، شاکله شخصیتی نامنسجم (ویژگی های اخلاقی و رفتاری مثبت و منفی) و تعاملات اجتماعی محدود (محدودیت ارتباطی با اقوام و بستگان؛ ضعف ارتباط با دوستان و همسالان). به طورکلی می توان گفت که نیمرخ روانی تک فرزندان و گستردگی یا محدودیت تعاملات اجتماعی آن ها، پدیده ای چندوجهی و متاثر از عوامل متعدد است. درمجموع بستر و بافت روابط خانوادگی است که شرایط تکوین ویژگی های گاه متناقض تک فرزندان را توجیه می کند.

    کلیدواژگان: تک فرزند، تجربه زیسته، تعاملات، روایت پژوهی
  • عباس جواهری، مطهره وکیلی، اکرم اسماعیلی* صفحات 165-174

    هدف پژوهش حاضر مطالعه چالش های دانش آموزان پس از بازگشت به مدرسه در دوران کرونا بود. روش تحقیق این پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته انجام گرفت. جامعه شامل کلیه دانش آموزان دختر 18-15 ساله شهرتهران در سال 1400 بود. نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفت و مصاحبه ها تا اشباع داده ها ادامه یافت. تعداد مشارکت کنندگان این پژوهش 10 نفر بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش هفت مرحله ای کلایزی صورت گرفت. مضامین اصلی پژوهش « چالش های کلاس حضوری پس از بازگشت به مدرسه در دوران کرونا » و «چالش های تغییر سبک تحصیلی و سازگاری پس از بازگشت به مدرسه در دوران کرونا» بود. باتوجه به نتایج این پژوهش آموزش حضوری پس از آموزش آنلاین و قرنطینه، دانش آموزان را با چالش های جدی مواجه کرده است. درواقع چالش های دانش آموزان در ابعاد گوناگون نشان می دهد که لازم است برنامه های آینده بر پیشگیری و کاهش آسیب های خانه و مدرسه دانش آموزان متمرکز شود. لذا لزوم برنامه ریزی جهت کاهش و مدیریت چالش های دانش آموزان در دوران بازگشت به مدرسه امری اساسی خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازگشت به مدرسه، دانش آموزان، چالش های آموزشی، کرونا، روش کلایزی
  • مرضیه غلامی، مجتبی محمدی جلالی فراهانی، سعید عباسی*، نیما حقیقی پشتیری صفحات 175-184

    کووید 19 تاثیر های عمیقی بر جمعیت در سراسر جهان داشته است و در سراسر جهان، سلامت روان شناختی و جسمانی افراد را به خطر انداخته است. افراد با کم توانی ذهنی یک گروه آسیب پذیر به ویژه در برابر تهدیدهای ناشی از بیماری کووید 19 هستند. هدف پژوهش حاضر مروری بر پژوهش های انجام گرفته در زمینه پیامدهای بیماری کووید 19 بر افراد با کم توانی ذهنی بوده است. روش بررسی داده ها در پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مروری نظام مند بود است. روش شناسی آن نیز مبتنی بر گردآوری، طبقه بندی و خلاصه کردن یافته های مقالات علمی مرتبط با بیماری کووید 19،  افراد با کم توانی ذهنی و خانواده آنها در بین سال‌های 2022-2019 میلادی برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی، ساینس دایرکت، اریک، ابسکو، گوگل اسکولار اسکوپوس، پاب مد، اس.آی.دی، مگیران و نورمگز بود. و کلید واژه های کرونا، افراد با کم توانی ذهنی و خانواده آنها جست و جو شده است. در جست و جوی اولیه 70 مقاله انتخاب شدند و در ادامه 31 مقاله که مرتبط با پیامد بیماری کووید 19 در افراد با کم توانی ذهنی و خانواده های آنها بود، انتخاب شدند. از بین آنها 6 مقاله به دلیل عدم دسترسی به متن کامل مقاله ،  5 مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی حذف گردید و نهایتا 20 مقاله انتخاب گردید. نتایج نشان داد به دلیل آسیب پذیری افراد با کم توانی ذهنی در برابر عفونت بیماری کووید 19 و عواقب اجتماعی، آموزشی روانشناختی و سلامتی آن ضروری است، متخصصان و دست اندرکاران ضمن شناخت پیامدهای بیماری کووید 19 بر افراد کم توان ذهنی زمینه را برای پیشیگری، آموزش، مداخله و درمان این افراد و خانواده های آن ها فراهم آورند.

    کلیدواژگان: پیامدهای بیماری کووید19، افراد کم توان ذهنی خانواده، مطالعه مروری نظام مند
  • مریم رشیدیان، ابراهیم دهقانی اشکذری، برونو کایون، بنفشه فرزین راد* صفحات 185-194

    تعادل ذهنی نوعی آگاهی پذیرا همراه با نگرشی غیر واکنشی است که به عنوان مولفه اصلی تمرین ذهن آگاهی بوده و ساز و کار کلیدی مداخلات بر پایه ذهن آگاهی است. هدف از این پژوهش بررسی اعتبار و قابلیت روان سنجی نسخه فارسی مقیاس تعادل ذهنی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی مراجعان مراکز مشاوره و روان درمانی شهر تهران در سال 1399 بودند که 315 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل مقیاس تعادل ذهنی(ES-16) (راجرز، شیرز و کایون، 2020) پرسشنامه خودکنترلی(SCQ) (تانجی، بامیسر و بون، 2004) و مقیاس تحمل پریشانی (DTS)  (سیمونز وگاهر، 2005) بودند. داده های پژوهش به روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA)، آلفای کرونباخ و ضریب پیرسون با استفاده از نرم افزارهای SPSS  24 و AMOS  22 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نسخه ایرانی مقیاس تعادل ذهنی شامل 16 سوال و دو خرده مقیاس است. شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی تاییدی برازش مناسب مدل را تایید نمود. بین مقیاس تعادل ذهنی با تحمل پریشانی و خودکنترلی رابطه مستقیم معنادار برقرار بود(01/0p<) .آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 79/0 به دست آمد. نسخه فارسی مقیاس تعادل ذهنی از ویژگی های روان سنجی مناسبی برخوردار است و می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی، تعادل ذهنی، روان سنجی، نسخه فارسی
  • محمود کامکار عمله*، مسعود حسین چاری صفحات 195-204

    هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه فرزندپروری ذهن آگاهانه  مک کافری و همکاران (2017) بود. مشارکت کنندگان پژوهش 323 نفر از مادران دانش آموزان کلاس های متوسطه دوم (دهم تا دوازدهم) مدارس چهارگانه شهر شیراز در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که براساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه های فرزندپروری ذهن آگاهانه،MIPQ) ، مک کافری و همکاران، 2017)، سرزندگی تحصیلیAB) ، دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) و ذهن آگاهی نوجوان و بزرگسال AAMS)، دروتمن و همکاران، 2018) را تکمیل نمودند . برای بررسی روایی از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و روش پایایی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی دو عامل حضور در کنار فرزند (کمترین بارعاملی 40/0 و بیشترین 60/0) و تربیت ذهن آگاهانه (کمترین بارعاملی 36/0 و بیشترین بارعاملی 66/0) را تایید نمود. نتایج همبستگی درونی نیز روایی همگرا (همبستگی نسبتا زیاد 72/0 بین ابعاد حضور در کنار فرزند و تربیت ذهن آگاهانه و همبستگی زیاد 86/0 و 89/0 بین هر بعد و نمره کل مقیاس، 01/0<p) و واگرای مقیاس (عدم رابطه معنادار بین سرزندگی تحصیلی و فرزندپروری ذهن آگاهانه) را تایید می کند. برای تعیین پایایی مقیاس از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که تمامی ضرایب (حضور کنار فرزند 82/0، تربیت ذهن آگاهانه 85/0 و ضریب پایایی کل 90/0) حاکی از همسانی درونی قابل قبول زیر مقیاس ها و نمره کل مقیاس بود. نتایج نشان می دهد که مقیاس فرزندپروری ذهن آگاهانه از روایی و پایایی بسیار خوبی در مادران ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پایایی، تحلیل عاملی، روایی، فرزندپروری ذهن آگاهانه
  • مهسا هونجانی، منصوره سادات صادقی*، لیلی پناغی صفحات 205-216

    قربانیان خشونت مکرر افرادی هستند که بارها تحت خشونت قرار گرفته و از رابطه خارج نشده اند. این دسته از قربانیان ویژگی های منحصربه فردی دارند که به تعاملات پیشین شان وابسته است. این ویژگی ها گرچه بر ارتباطات فرد اثرگذارند اما پژوهش ها مشخصا به بررسی الگوهای ارتباطی این دسته از افراد نپرداخته بودند. هدف پژوهش حاضر، بررسی الگوهای ارتباطی از طریق بن مایه ی تعارضی ارتباط بود تا بدین شکل تاثیر احتمالی گذشته افراد را ردیابی شود و از روش کیفی پایه استفاده شد. جامعه ی مورد مطالعه، شامل زنان قربانی خشونت مکرر شهر تهران در سال 1400 بود و نمونه گیری پژوهش حاضر پس از انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با نفر هشتم به اشباع رسیده و پایان یافت. یافته ها نشان داد این افراد عمده ی روابطشان را تنها بر حسب نیاز به دوست داشته شدن شکل داده اند و آرزوهایشان تنوع چندانی ندارد. به علاوه در روابط فعلی این افراد یک ترومای ارتباطی دیده شد که  از خانواده مبدا نشیت گرفته و روابط فعلی را تحت تاثیر قرار داده بود. تروما به طور کلی منتقل شده بود اما در ارتباط با افراد گوناگون ویژگی های متفاوتی نشان می داد. برای مثال الگوهای ارتباطی والدین و همسر کاملا مشابه بود اما رابطه با دوست شکل دیگری داشت. نیاز به خوداظهارگری و مستقل بودن تنها در روابط اجتماعی فرد حضور داشت و می توان گفت روابط اجتماعی فرد نزیسته ی زندگی شخصی و عاطفی این دسته از افراد است. به نظر می رسد آنچه سبب شده بود ارتباطات اجتماعی اندکی از کلیشه های آن ها فاصله بگیرد این بود که فرد در این روابط احساس عاملیت می کرد و احساس می کرد در رابطه ی برابرتری قرار گرفته است. در  نتیجه اگر بناست تکرار خشونت متوقف شود، باید عاملیت و اثرگذاری ای که این افراد می توانند داشته باشند را به تجربه دریابند.

    کلیدواژگان: خشونت مکرر، الگوهای ارتباطی، بن مایه ی تعارضی ارتباط، روابط موضوعی، مطالعه ی کیفی
  • علی شکوری*، سید مهدی سرکشیکیان، زهرا راجی صفحات 217-228

    تحصیل و یادگیری به عنوان بخش مهمی از پیشرفت و هویت هر فرد از جایگاه ویژه برخوردار است. از این رو توجه به این مقوله و موانع تحقق آن در موقعیت های متفاوت و دارای ساختار ویژه آموزشی مانند روستاها ضروری است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کیفی ادراک معلمان از موانع تحصیل اثربخش در روستاها بود. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع کیفی و تحلیل محتوا بود و از تکنیک تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) استفاده شد. جامعه آماری معلمان استان قم در سال 1400 بودند که سابقه خدمت در روستا را داشته اند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 24 معلم انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که حاوی سوالات مربوط به موانع تحصیل اثربخش در روستاها بود. نتایج نشان داد که موانع تحصیل اثربخش در روستاها از منظر معلمان در 6 حوزه قابل بررسی است: 1) مشکلات و موانع زیر ساختی 2) موانع خانوادگی 3) موانع درون شخصی 4) موانع آموزگار 5) موانع موقعیتی 6) موانع اقتصادی. همچنین معلمان برای برون رفت از این مشکلات راه کارهایی را ارایه داده اند که از آن تحت عنوان مولفه های پیشگیرانه مشکلات و عوامل ترمیم کننده یاد شده است. می توان نتیجه گرفت موانع تحصیل اثربخش در روستا از منظر معلمان از زوایای گوناگون که در نتایج به آن اشاره شده است قابل بحث و برنامه ریزی است. از این رون توجه بیشتر به مقوله آموزش و یادگیری در روستاها از اهمیت زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ادراک معلمان، تعلیم و تربیت در روستا، تحلیل مضمون، موانع تحصیل در روستا، معلمین روستایی
  • بهارک دل آور*، زینب خانجانی، مجید محمود علیلو، تورج هاشمی صفحات 229-242

    اختلال اجتناب/ محدودیت غذا به عنوان یک اختلال تغذیه و خوردن جدید در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال روانی، معرفی شده و یک طبقه تشخیصی نسبتا جدیدی از اختلالات تغذیه و خوردن می باشد. افراد دارای اختلال اجتناب/ محدودیت غذا به دلایل مختلف و نه به دلیل تمایل به کاهش وزن یا به دلیل اختلال در تصویر بدنی، از غذا اجتناب می کنند یا به آن بی علاقه هستند. بروز چنین اختلالی در کودکان به دلیل قرار گرفتن آنها در دوره رشدی می تواند منجر به عوارض جبران ناپذیری  پزشکی و اختلا عملکردی_ اجتماعی شود. از آنجایی که از زمان تعریف این اختلال، پژوهش های اندکی در مورد شیوع، تشخیص، درمان و پیامدهای گوناگون این اختلال در کودکان وجود دارد، بنابراین هدف از این مقاله توصیف و روشن کردن معیارهای تشخیصی، تظاهرات بالینی، شیوع، سبب شناسی، پیامدها، پیشگیری و درمان اختلال اجتناب/محدودیت غذا در کودکان است. تا زمینه نظری جهت پژهش های بیشتر، آگاهی برای والدین و حمایت و دانش لازم جهت تشخیص و درمان بهتر توسط درمانگران فراهم شود.

    کلیدواژگان: اختلال اجتناب، محدودیت غذا، کودکان
  • عادله صمیمی، شهریار شهیدی*، لیلی پناغی، فاطمه باقریان صفحات 243-258

    احساس معنا در زندگی تجربه ای است که ره یافتن به آن برای انسان پر تشویش جامعه امروزی، امری خواستنی و مطلوب قلمداد می شود. این امر به سبب تاثیری که برخورداری از معنا بر رضایتمندی و شادکامی افراد دارد قابل توجه پژوهشگران حوزه سلامت روان قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی پدیدارشناسانه روش ها و سبک هایی در زندگی افراد که منجر به تجربه معنا می شود صورت گرفته است. مطالعه حاضر پژوهشی از نوع کیفی به روش تحلیل درون مایه ای است که با بهره گیری از مصاحبه نیمه ساختاریافته در 5 گروه متمرکز و با مجموع تعداد 33 نفر، به بررسی تجربه دانشجویان ایرانی در مقاطع تحصیلی و سنی مختلف از احساس معنا و روش های دستیابی به آنها پرداخته است. راهبرد شش مرحله ای براون و کلارک (2006) برای استخراج درون مایه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه در قالب یک درون مایه سایبانی «رهتوشه معنا»، دو درون مایه «ذهن آگاهی» و «عمل مسیولانه» و سه درون مایه فرعی «نگرش عاملیت»، «اقدام» و «استمرار» طبقه بندی و گزارش شده است. نتایج این مطالعه در راستای کمک به دسترس پذیر کردن تجربه معنا چه در قالب آموزش و چه درمان قابل استناد برای متخصصین خواهد بود.

    کلیدواژگان: : معنای زندگی، ذهن آگاهی، عمل مسئولانه، مطالعه پدیدارشناسی، دانشجویان
|
  • Ebrahim Droughehzadeh, Reza Pourhosein* Pages 1-6

    Adaptation to chronic diseases is an essential strategy for patients' satisfaction with individual and social life and to improve their performance and efficiency with chronic illnesses. In addition to causing biological disorders, chronic diseases cause problems and mental conditions for patients, so their resilience is significantly reduced. Decreased stability causes them to experience psychological suffering in addition to feeling physical pain consistently. Adaptation to chronic illness reduces abnormal psychological outcomes and increases life satisfaction in patients with chronic illness. Anxiety, stress, and depression caused by chronic diseases in the global corona outbreak, due to the frightening and mysterious nature of the virus, and its high mortality rate, have been added to the anxiety caused by chronic disease. Therefore, to adapt to chronic diseases in pandemic conditions, more efforts are needed, and it is necessary to revise the traditional protocols and adapt them to the current conditions. Among the factors that effectively reduce the psychological consequences of chronic diseases, spirituality has an important role that is described in this article.

    Keywords: Chronic Illness, Spirituality, Adaptation, Covid 19
  • Azadeh Sameni Toosarvandani, Sajjad Rezaei* Pages 7-22

    Although vaccination is declared as one way of ending the COVID-19 pandemic, many people who have access to vaccines refuse to be vaccinated. This study aimed to explore the reasons why people would refuse to receive the COVID-19 vaccine despite its availability. The present investigation is applied in terms of its purpose and descriptive phenomenological qualitative as regards its methodology and it was carried out in 2022. The study population comprised 18- to 55-year-old Iran-residing citizens who had not received a COVID-19 vaccine prior to the study onset. The convenience sampling method was employed to select 35 individuals as the sample. Sampling continued until data saturation was reached. The instruments included semi-structured interviews and the seven-step data analysis method developed by Colaizzi. Twenty-six initial codes, 12 clusters, and six major themes emerged from the data analysis. The themes comprised "ambiguity", "ineffectiveness", "mistrust", "advertising", "fear", and "needlessness". It may be safe to conclude that public health policy-making in the media with a focus on these topics, as well as ongoing public education based on disambiguation, trust-building, and reassurance for those who avoid vaccination, can result in reduced vaccine hesitancy and improved public immunization.

    Keywords: COVID-19, Vaccine hesitancy, Vaccine Injection, Iranian society, Phenomenology
  • Ghader Naeimi, Hossein Ghamarigivi*, Esmaeil Sadridamirchi, Ali Sheykholeslami Pages 23-32

    The aim of the present study was to construct and validate the Scale of possible harms in major selection for university admission. The research method used in this study was the mixed method and the statistical population was the incoming students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences in the 2021-2022 academic year. In the qualitative section, a sample of 24 students from the departments of humanities, engineering, basic sciences, and medical sciences were purposefully selected and interviewed. Then, in the quantitative part of this study and the initial study, 188 students and in the final implementation 375 students from educational departments were selected by stratified cluster sampling. The results of internal consistency validation based on Cronbach's alpha were 0.83. Studies related to the validity of the content, the prediction, and the structure of the scale of the damages of the process of choosing the field of the entrance to the university showed the validity of the mentioned scale. Findings from exploratory and confirmatory factor analysis showed that the harms of harms in major selection for university admission consist of three main factors: personal harms, social harms, and structural and managerial harms. Based on the findings of this study, it can be concluded that the 19-item form of the Injury Scale in the process of choosing a university entry course for Iranian students has sufficient validity and reliability.

    Keywords: Individual harms, Social harms, Structural harms, Selecting a major, University admission
  • Payam Sarabi*, Azam Imanizad, Vahid Alahyari, Fardin Parvizi Pages 33-48

    The purpose of the present study, in order to analyze the causes of the context and the consequences of extramarital relationships (marital infidelity) from the perspective of married youth in Kermanshah. The research method was a qualitative methodological approach using the grounded theory method. The Statistical Society of all married youth was involved in Kermanshah's transcendental relations in 2019. Based on the theoretical sampling method, 22 people (11 men and 11 women) participated in the study using in-depth and semi-structured interview techniques. The results showed that two nuclear categories in the areas of individual and interpersonal issues, and community issues, were obtained as underlying factors. In the field of individual and interpersonal issues; Individualism, past issues, moral and religious weakness, failure to meet sexual needs, failure to meet emotional and psychological needs, verbal, physical, and sexual violence, and lack of control over life have all been influential. In the field of community issues; Environmental, social and political issues, poverty and economic problems, addiction, and media war were influential. Overall, the findings of this study showed that sexual and emotional needs, poverty, and economic problems, along with addiction were the main causes of infidelity from the perspective of both men and women. The consequences of extramarital relationships include interpersonal problems between couples, reduction in personal acts, granted isolation, post-traumatic stress disorder, depression, anxiety, suicide, and murder. Researchers and policymakers in the field of marriage and family can reduce the likelihood of inclination to extramarital relationships by eliminating the causes of couples' tendency to extramarital relationships and strengthening their deterrents and functional environment, and providing the basis for the stability of the coupled system and family.

    Keywords: Extramarital relationships, Marital infidelity, Marriage, Youth, grounded theory
  • Sedigheh Heydari* Pages 49-60

    The aim of this study was to investigate the psychological factors affecting the culture and awareness of cyber security in the period of Covid-19 outbreak by qualitative method and theme analysis. Research data from upstream documents that include all valid articles published in 2020 to 2022 inside and outside the country, with 4 keywords (culture, awareness, cyber security, psychological factors) in the databases Civilica, Noormags, Magiran, google scholar, science direct and academia have been collected and reviewed in the framework of MAXQDA software. The criteria for entering articles in the research was the applicable content for the research question and studies related to the target variable and the criteria for excluding abstracts, book chapters, short reports and lack of access to the full text of the article. Validity was assessed using content validity and data reliability was estimated using Holstie method. Findings showed that out of 45 themes identified were formed from the coding of upstream documents and texts, 6 sub-themes (psychological, behavioral, family-social, economic, legal and technical). According to the findings, among all the identified sub-themes, the most themes were related to psychological themes (16 themes) in which the themes of self-efficacy, attachment, emotional stress, emotions, thoughts and beliefs, attitudes, motivation, personality traits and health Psychics were topics of particular importance.

    Keywords: Psychological factors, Covid-19, culture, awareness, cyber security, theme analysis
  • Manouchehr Rezaee*, Sedighe Ahmadi Pages 61-78

    Individuals can be intimate with each other through a variety of mechanisms, but one of these key factors is Perceived Partner Responsiveness (PPR). Because there was no rich literature review on this construct in the country, the purpose of this study was to bring in the concept of perceived partner responsiveness, its elements, how this structure works, significant effects of this structure on different areas of individual's life and the positive consequences of its existence in relationships and the negative consequences of its absence in human interactions. This study was a systematic review of most of the scientific sources related to this structure in scientific databases. Related sources were downloaded from Google Scholar, PubMed, Scopus, Science Direct, Sage, Wiley, Springer, Taylor and Francis, and the social-scientific ResearchGate database from 1992 to 2022 and those sources that met the research criteria (sources that included the counteractive role of perceived partner responsiveness and also included the keywords of PPR and intimacy) were included in the study (57 studies) and unrelated sources (84 studies) were excluded (141 studies in total). Findings of various studies indicate that the perceived partner responsiveness by neutralizing negative consequences and increasing positive emotions, affections, and constructive attitudes toward each other in interactions has always been the most important predictor of intimacy and satisfaction in relationships. Consequently, PPR will develop the happiness and well-being of individuals.

    Keywords: Perceived Partner Responsiveness, Buffering role, Intimacy, Review study
  • Alireza Taghipanahi*, Reza Mortezaie, Zeynab Savand Pages 79-90

    What is the cornerstone of humanity and what does it mean to deny human qualities, which is meant as dehumanization? To achieve a comprehensive definition of the concept of humanity and dehumanization, the present study reviews the recent theories that constitute their main constituents. In this regard, studies that have sought to integrate existing views on these concepts, divide humanity into dual aspects, some of which are unique to humans and others to the nature of being human. Consequently, the conceptualization of humanity, the denial of each aspect or both, creates different manifestations of dehumanization. De-humanization has common and serious consequences, such as reduced pro-social behavior, parochial empathy, increased antisocial behavior, and violations of the moral rights of de-humanized individuals and groups, this has led to the need to pay more attention to ways to prevent and mitigate the occurrence of this phenomenon and its consequences. In this regard, studies have proposed strategies such as increasing social contact and creating a shared identity beyond conventional biases.

    Keywords: Humanity, Dehumanization, Infra-humanization, shared identity, social contact
  • Vida Dehnad*, Tahereh Golestanibakht Pages 91-102

    Persuasion, in general, is a process in which an agent by presenting a message or using some goal-oriented cognitive processes and strategies tries to change the behaviors or attitudes of others on a specific issue. The current article, with a qualitative approach, made the clarification of these cognitive processes the basis of its study. For this purpose, first, a brief background of the oldest theory of persuasion from Aristotle's point of view as well as Max Weber's classifications of social actions in modern social sciences was presented. Then, to describe the mechanisms of persuasion, four well-known models were presented with a brief explanation of their similarities and differences. These four models are respectively Cialdini's constructivist model, elaboration likelihood and heuristic systematic model which are of dual-process type, and finally the holistic persuasion knowledge model. In addition, a description of persuasive discourse devices such as textual schemas and genres along with the specific socio-cognitive goals they pursue in discourse communities was provided. In the end, the lack of local models of persuasion compatible with the emotional and cognitive components of the cultural groups of Iranian society and the necessity of field research, in this case, was pointed out to future researchers.

    Keywords: cognitive mechanism, persuasion schema, dual process models
  • Sargol Ebrahimi, Kiumars Farahbakhsh*, Ebrahim Naeimi Pages 103-116

    Communicating with the opposite sex is an important part of human life, especially for young people; several factors, including sexual education, are influential in the degree of tendency or non-tendency to such relationships. The aim of this study was to investigate sexual education in girls with premarital relationships. The study population consisted of young girls who had experienced premarital sex with the opposite sex (whether sexual, emotional, or emotional-sexual). The samples included 12 female students in the age group of 22-28 and living in Tehran in 2019- 2021 and had such relationships and were selected by purposive sampling method. The research tool was a semi-structured interview. Colaizzi's method was used to analyze the data. The results identified 2 main categories, 7 subcategories, and 20 primary concepts. The two main categories are family performance and attitude in relation to sex education and sociocultural information resources related to sex education. The present study showed that the lack of proper sexual education, either directly or indirectly, leads people to establish a relationship with the opposite sex before marriage; Therefore, it is suggested to hold meetings based on providing sex education to parents and educators in centers such as kindergartens, schools, and neighborhood centers, and apply suitably and enhancing educational methods to them. Also, in order to prevent the increasing prevalence of premarital relationships, it is recommended that universities, families, officials, and cultural planners use preventive programs in this direction.

    Keywords: sex education, girls, relationships with the opposite sex, premarital relationships, qualitative method
  • Esmaeil Naseri* Pages 117-126

    Substance abuse is one of the challenges facing adolescent boys. The aim of this study was to investigate the risk and protective factors associated with substance use in Iranian adolescent boys. The data were searched using the systematic review method in four databases of Civilica, Noormags, Scientific Information Database (SID), and Iranian Scientific Database, and 246 documents were found. Twenty Persian studies that examined individual, family, social and biological risk and protective factors related to the use of psychoactive substances in adolescent boys in Iranian society in the last twenty years met the criteria for inclusion in this study. 20 variables were identified and grouped as risk factors and 26 as protective factors. Among the identified variables, 4 variables had a strong correlation, 35 variables had a moderate correlation and 7 variables had a weak correlation with substance use. Among the risk factors of Academic alienation, emotionality, and negative emotions and among the protective factors of prosocial behavior, resilience and family functioning had the highest correlation with substance use. The analysis of the findings showed that the frequency and intensity of emotional experiences, significantly negative emotions such as sadness and anger, and their regulation strategies strongly correlate with the criterion of substance use in Iranian adolescent boys.

    Keywords: substance use, adolescent boys, systematic review, risk factors, protective factors
  • Zeinab Rezayi*, Seyed Amir Aminyazdi Pages 127-138

    The mother-child relationship is one of the affecting factors in the psychological development of children. Many human abilities such as thinking, language, self-awareness, etc. come from the first human relationship in which the child is involved. This study aimed to design a conceptual model of the mother-child relationship based on the mothers' direct experiences in the form of a deep approach. The present study was qualitative and grounded theory type. The statistical population of this study consisted of all mothers with daughters aged 10 to 11 years old in the Tebadkan district of Mashhad in the 2021-2022  academic year. Participants in the study were 30 mothers who were selected by theoretical sampling. Semi-structured interview tool was used to collect information. Data analysis was performed based on the model of Strauss-Corbin and a total of 112 concepts were identified which were arranged into 14 sub-themes and 5 main themes. The results were placed according to the paradigm model in the contextual, environmental,  mediational, strategy, and outcome fields. Findings showed that factors such as a mother's self-awareness, mindful parenting, and emotional regulation ability can be used as practical strategies to empower mothers to improve relationships with their children. Effective contextual and environmental factors on the quality of communication such as having a suitable pattern and socio-economic status are also among the prerequisites that can affect the quality of the relationship. The proposed strategies in this study lead to a good relationship that provides the basis for the child's next relationship in the community, which is itself a long-term investment. Planning and diligence in order to empower parents, especially mothers, to improve this basic relationship can be considered by those involved in education.

    Keywords: Mother-child relationship, Empowerment, Grounded Theory
  • Farokhro Jalili*, Marzieh Zafarnejad, Fatemeh Khosravi Pages 153-164

    In the last half-century, fundamental changes in the shape and characteristics of the family, the transfer of the extended family to the nuclear, and consequently the decrease in the birth rate and the increase in the desire for voluntary monogamy in Iran are noticeable. The aim of this study was to explore the individual and interpersonal dimensions of an individual child's life according to her narratives of life. The method of this research is a qualitative type of narrative research. The data collection tool in this study was a semi-structured interview. Narrative analysis was based on the coding method of Strauss and Corbin. The results showed: ambivalence in family interactions (protective relationship and Loneliness –Dependence Feeling), Incoherent personality structure (positive and negative moral and behavioral characteristics), and unlimited social interactions (communication restriction). Relatives; poor communication with friends and peers). In general, it can be said that the psychological profile of single children and the extent or limitation of their social interactions is a multifaceted phenomenon and is influenced by several factors. In general, it is the context of family relationships that justifies the conditions for the development of sometimes contradictory characteristics of single children.

    Keywords: single child, Lived Experience, Interaction, Narrative Research
  • Abbas Javaheri, Motahareh Vakili, Akram Esmaily* Pages 165-174

    The purpose of this research was to study the educational challenges of students after returning to school during the Corona. The research method was qualitative and phenomenology. Data collection was done through in-depth semi-structured interviews. The population included all female students aged 15-18 in Tehran in 1400. Sampling was purposeful and interviews were continued until data saturation. The number of participants in this study was 10 people. Data were analyzed using the seven-step Collaizi method. The main themes of the study were "Challenges of attending class after returning to school during the corona" and "Challenges of changing academic style and adjustment after returning to school during the corona". According to the results of this study, face-to-face training after online training and quarantine faced students with serious challenges. In fact, the challenges of students in various dimensions show that future programs need to focus on preventing and reducing damage at home and at school. Therefore, the need for planning to reduce and manage students' challenges during the return to school will be essential.

    Keywords: Returning to School, Students, Educational Challenges, Corona, Colaizzi method
  • Marziyeh Gholami, Mojtaba Mohammadi Jalali Farahani, Saeid Abbasi*, Nima Haghighi Poshtiri Pages 175-184

    Covid 19  has had a profound impact on the population around the world, and throughout the world, it has endangered the psychological and physical health of people.  People with intellectual disabilities are a vulnerable group, especially against the threats caused by Covid 19. The purpose of the present study was to review research on the consequences of Covid 19  on people with intellectual disabilities. The method of investigating the data in the present study was a systematic review. Its methodology is also based on the collection, classification, and summarizing of the findings of scientific articles related Covid 19, people with intellectual disabilities, and their families between 2019 - 2022 from Persian And English Information Databases: Science Direct, Eric، Ebsco,  Google Scholar، Scopus، Science Direct, Pubmed, SID, Magiran and Noormags, and the keywords of Corona, people with intellectual disability and their families have been sought. In the initial searches, 70 articles were selected, and the following  31articles related to the consequence of Covid  19 in people with intellectual disabilities and their families were selected. Among them, 6 articles were eliminated due to a Lack of access to the full text of the article, 5 articles were eliminated due to the repetition of the subject on several databases, and finally, 20 articles were selected. The results showed that due to the vulnerability of people with intellectual disabilities against the infection of Covid  19and its social, educational, psychological, and health consequences, specialists and hand-in-laws recognize the consequences of Covid  19on  people with intellectual disabilities. provide the basis for the training, education, intervention, and treatment of these people and their families.

    Keywords: Consequences of Covid 19 disease, people with intellectual disability, family, systematic review study
  • Maryam Rashidian, Ebrahim Dehghani Ashkezari, Bruno Cayoun, Banafsheh Farzinrad* Pages 185-194

    Equanimity is a kind of receptive consciousness with a non-reactive attitude that is the main component of mindfulness practice and is known as the key mechanism of mindfulness-based interventions. The aim of this study was to survey the validity and reliability of the Persian version of the Equanimity Scale. The method of the present study was a descriptive survey. The statistical population of the study was all clients of counseling and psychotherapy centers in Tehran in 1399, of which 315 were selected as a sample by the available sampling method. The instruments used in the study included the Equanimity Scale (ES-16) (Rogers, Shires,& Cayoun 2020), the Self-Control questionnaire (Tangney, Baumeister and Boone, 2004) the Distress Tolerance Scale (DTS) (Simmons and Gahr, 2005). Research data were analyzed by confirmatory factor analysis (CFA), Cronbach's alpha, and Pearson coefficient using SPSS 24 and AMOS 22 software. The results of exploratory factor analysis showed that the Iranian version of the Equanimity Scale includes 16 questions and two subscales. Confirmation indices of the model Confirmatory factor analysis confirmed the appropriate fit of the model.  There was a significant direct relationship between the scale of Equanimity with distress tolerance and self-control (P<0.01). Cronbach's alpha was obtained for the whole scale of 0.79. The Iranian version of the Persian Equanimity Scale has good psychometric properties and can be used.

    Keywords: Accreditation, Factor Analysis, Equanimity, Psychometrics, Persian version
  • Mahmood Kamkar Amale*, Masoud Hosseinchari Pages 195-204

    The aim of this study was to determine the psychometric properties of McCaffrey et al.'s (2017) mindfulness parenting scale.  The participants of the study were 323 mothers of high school students (tenth to twelfth) of the four schools of Shiraz in the academic year 1399-1399 who were selected based on cluster random sampling and mindful parenting questionnaire (MIPQ), McCaffrey et al.,  2017), Academic Vitality (AB), Dehghani Zadeh and Hossein Chari (2012) and Adolescent and Adult Mindfulness (AAMS) (Drutman et al., 2018).  Exploratory and confirmatory factor analysis methods and reliability methods were used to evaluate the validity.  The results of exploratory and confirmatory factor analysis confirmed the two factors of presence with the child (minimum factor load 0.40 and maximum 0.60) and mindfulness training (minimum factor load 0.36 and maximum factor load 0.66).  The results of internal correlation were convergent validity (a relatively high correlation of 0.72 between the dimensions of presence with the child and mindful education and a high correlation of 0.86 and 0.89 between each dimension and the total score of the scale, P <0.01) and divergent scale (no  Confirms the significant relationship between academic vitality and mindful parenting).  To determine the reliability of the scale, Cronbach's alpha method was used. All coefficients (presence next to the child 0.82, mindfulness training 0.85, and total reliability coefficient 0.90) indicated acceptable internal consistency of the subscales and the total score of the scale.  The results show that the mindful parenting scale has very good validity and reliability in Iranian mothers.

    Keywords: reliability, factor analysis, validity, mindful parenting
  • Mahsa Hunjani, Mansoureh Sadat Sadeghi*, Leili Panaghi Pages 205-216

    Repeat victims are referred to as people who have been victims of domestic violence frequently without leaving the abusive relationship. Although these traits may affect their communication, research has not specifically examined the relational patterns of this group of people. The aim of the present study was to investigate the relational patterns through core conflictual relationship themes in order to track the possible impact of the past. To this end, the basic qualitative method was used. The population of the present study included women victims of repeated violence in Tehran in 1400 and the sampling of it was saturated and completed after conducting a semi-structured interview with the eighth person. The findings demonstrate that repeat victims had shaped most of their relationships only based on the need to be loved, their aspirations were not diverse. In addition, all our participants had experienced relational traumas which transmitted from their family of origin to their current relationships. Trauma was generally transmitted, but it had different characteristics concerning different individuals. For example, the parent and spouse relational patterns were quite similar, but the relationships with friends were different. For the individual, the need for self-expression and independence was only present in relationships with the latter group; hence, it can be said that our participants tried to experience what was deprived of them in the relationships with the former group. What caused the relationship with friends to differ to a degree from their stereotypical relationships was that the person felt mastery and parity in the relationship. Therefore, if the recurrent violence or the stereotypical relationships of repeat victims is to be stopped or broken, experiencing mastery and agency is a necessity.

    Keywords: repeated violence, interpersonal relational patterns, core conflictual theme, CCRT, object relations, qualitative study
  • Ali Shakoori*, Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan, Zahra Raji Pages 217-228

    Education and learning have a special place as an important part of the development and identity of each person. Therefore, it is necessary to pay attention to this category and the obstacles to its realization in different situations with a special educational structure such as villages. The purpose of this study was to qualitatively study teachers' perceptions of barriers to effective education in rural areas. The present study applied qualitative and content analysis and used Brown and Clark's (2006) theme analysis technique. The statistical population of teachers in Qom province was in 1400 who had a history of serving in the village. Using the purposive sampling method, 24 teachers were selected. The data collection tool was semi-structured interviews that included questions about barriers to effective education in rural areas. The results showed that the barriers to effective education in rural areas can be examined from the perspective of teachers in 6 areas: 1) infrastructure problems and barriers 2) family barriers 3) intra-personal barriers 4) teacher barriers 5) situational barriers 6) economic barriers. Teachers have also come up with solutions to these problems, which are referred to as preventative components of problems and remedial factors. It can be concluded that the barriers to effective education in rural areas can be discussed and planned from the perspective of teachers from the various angles mentioned in the results. From this point of view, more attention to the issue of education and learning in rural areas is very important.

    Keywords: Perception of teachers, education in the rural, theme analysis, barriers to education in the rural, rural teachers
  • Baharak Delavar*, Zeynab Khanjaani, Majhed Mahmoud- Aliloo, Touraj Hashemi Pages 229-242

    Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) is introduced as new eating and eating disorder in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), and is a relatively new diagnostic category of eating and eating disorders. People with ARFID avoid or are uninterested in food for various reasons, not because of a desire to lose weight or a body image disorder. The occurrence of such a disorder in children due to their developmental period can lead to irreversible medical complications and functional-social disorders. Since the definition of this disorder, studies on the prevalence, diagnosis, treatment, and outcome in the pediatric population have been very limited, so the purpose of this article is to describe and clarify the diagnostic criteria, clinical manifestations, prevalence, etiology, consequences, prevention, and treatment of ARFID restriction in children. It is hoped that the theoretical basis for further research, parental awareness, and support and knowledge for better diagnosis and treatment by therapists will be provided.

    Keywords: Avoidant, Restrictive Food Intake Disorder (ARFID), Children
  • Adeleh Samimi, Shahriar Shahidi*, Leili Panaghi, Fatemeh Bagherian Pages 243-258

    The sense of meaning in life is an experience that is considered desirable by the anxious human being of today’s society. This has been noted by researchers in the field of mental health due to the effect that having meaning has on people’s satisfaction and welfare. The present study aims to study the phenomenological methods and styles in people’s lives that lead to the experience of meaning. The present study was a qualitative research using latent thematic analysis method. The research performed semi-structural interviews in 5 focus groups with 33 participants and investigated college Student experiences about meaning in life and methods to achieve them. The six phase strategy of Brown and Clark (2006) was used to extract themes. After analyzing the results, one main theme, two themes and three subthemes was extracted. The main theme is “meaning worktool”, the themes are: “mindfulness” and “responsible action”, and the subthemes are: “agency attitude”, “action”, and “continuity”. The results of this study will be able to help make the experience of meaning accessible to individuals, both in the form of education and treatment that can be cited by experts.

    Keywords: Meaning of life, Mindfulness, Responsible action, phenomenological study, College students